Nordic Walking
Wat is Nordic Walking?
Nordic Walking is een vorm van wandelen waarbij gebruik wordt gemaakt van Nordic Walking poles (stokken). De meerwaarde zit in het gebruik van de poles en de afzet hiervan tijdens het wandelen. Door de afzet, de krachtsoverdracht met de poles gevolgd door een moment van ontspanning wordt het wandelen effectiever gemaakt.
Nordic Walking is voor iedereen geschikt omdat iedereen op zijn eigen niveau kan werken aan verbetering van de conditie. Daarnaast is bij een juist gebruik van de poles de blessure kans minimaal. Het actievere gebruik van de spieren heeft ook gevolgen voor het calorieverbruik en de conditie. Deze is meer dan 30% hoger dan bij normaal, stevig wandelen.
Waar komt Nordic Walking vandaan?
De geschiedenis van Nordic Walking begint al in de oudheid. Herders en pelgrims gebruikten al één of meer stokken om het wandelen makkelijker te maken. Ook de Finse langlaufers gebruiken ze bij hun zomertrainingen om hard te lopen, bij sprongvormen en andere trainingen. Nordic Walking is dus een logisch verlengstuk van wandelen. In tegenstelling tot bij het wandelen, doet het bovenlichaam actief mee. Bij de juiste techniek wordt 90% van alle spieren gebruikt. Ondanks het intensievere gebruik van de spieren heeft dit nauwelijks meer vermoeidheid tot gevolg.
De positieve effecten van Nordic Walking kunnen zijn:
-
Bewegen in de natuur, ervaar de rust en de ontspanning
-
Hoger calorieverbruik omdat meer spieren actief zijn
-
Veel effectiever dan bij wandelen zonder poles
-
Verbetert coördinatie
-
Ontlasting van heupen en knieën ten opzichte van bv joggen
-
Bijdrage aan een betere loophouding en hogere efficiëntie
-
Meer stabiliteit en balans
-
Bijna alle 600 spieren van het menselijk lichaam zijn actief
-
Eenvoudig en complete body workout, te starten vanaf de voordeur (van ons clubhuis natuurlijk)
Voorwaarde hierbij is wel dat je de sport regelmatig beoefent en de mate van intensiteit is daarbij ook van invloed. Tussen een half uur of anderhalf uur Nordic Walking zit al een groot verschil, evenals tussen slenteren of actief wandelen. Ongeacht leeftijd of de lichamelijke conditie kan Nordic Walking worden beoefend door iedereen die op een prettige manier in de frisse lucht wil werken aan conditie en gezondheid.
Op welk niveau kun je bij Athlos trainen?
Niveau 4
Dit niveau is een training voor mensen met beperkte conditie als gevolg van verschillende oorzaken.Het doel van deze training is de techniek van het Nordic Walken aan te leren en uithoudingsvermogen op te bouwen.
Niveau 3
Dit niveau is door bijna iedereen te doen. Door de poles is er extra steun. De gewrichten worden ontlast. De intensiteit is licht. Training op dit niveau komt overeen met de dagelijkse activiteiten en houdt het algemene niveau van fitness in stand.
Niveau 2
Deze Nordic Walking training is naast aandacht voor techniek ook gericht op het uitdagen van het hart-long systeem door te variëren met ondergrond en tempo's.
Niveau 1
Voor Athlos-leden die een intensievere Nordic Walking training op prijs stellen is er eens per drie weken een extra uitdagende training. Loopsprongen, heuvels in tempo, mul zand, kracht, fartlek-onderdelen en speedmarsen zijn ingrediënten voor een training op dit niveau. Een extra uitdaging voor het hart-long systeem. Voor het goed kunnen maken van de loopsprongen wordt het aanbevolen de stoklengte een paar cm langer te maken. Athlos heeft speciaal hiervoor een aantal stokken van 135 cm op voorraad die leden kunnen gebruiken.
Kijk voor trainingstijden op de pagina Trainingen en Trainers
Is het moeilijk om de techniek van Nordic Walking te leren?
Je kunt gewoon gaan lopen met stokken net als de herders in vroegere dagen. Heel simpel dus. Wil je Nordic Walking écht leren dan zijn technieklessen nodig. In deze lessen leer je stap voor stap de techniek van Nordic Walking. Stappen zijn o.a. hoe gebruik je de poles, hoe pak je ze vast en hoe laat je ze weer los, hoe zet je af, hoe is je houding en hoe loop je. Als je direct de juiste techniek aanleert voorkom je blessures en haal je het hoogste rendement uit je inspanningen.
Wilt u beginnen met Nordic Walking?
Kijk bij de beginners wanneer er weer een nieuwe cursus start.
Blessureleed
Nordic Walking is een ideale manier om te herstellen van een blessure. Je kunt zowel met als zonder poles meelopen. De opbouw is gelijk aan de hardlooptrainingen, te weten warming up, loopscholing en cooling-down. Voordeel, je blijft je conditie zo optimaal mogelijk behouden.
Informatie:
Voor aanmelding en/of informatie kun je contact op nemen met de coördinator
Wandelsport, wandelsport@athlos.nl of mobiel; Petra Winter tel. 06-13833026.