Vertrouwenscontactpersonen

Veilige sportomgeving – aanspreekpunt voor incidenten of vragen

Binnen Athlos zijn twee vertrouwenscontactpersonen aanwezig. Het zijn Volkert Bakker (bij veel Athlossers bekend als voormalig jurycontactpersoon, voorzitter WOC en grondlegger van de website) en Rita Hoving (Nordic Walking trainer en loper / trainer bij LA5).

VVS AU posterA3 clubs Athlos 02

VVS AU posterA3 clubs Athlos


Wat is een vertrouwenscontactpersoon

De Vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de vereniging het eerste aanspreekpunt voor een ieder die opmerkingen of vragen heeft over grensoverschrijdend gedrag (agressie, fraude, seksuele intimidatie, pesten, discriminatie, e.d.), of over een concreet incident. De VCP is aanspreekbaar voor sporters, ouders van sporters, toeschouwers, vrijwilligers en bestuur. De gesprekken zijn vertrouwelijk. Maar deze vertrouwelijkheid heeft zijn grenzen: ten eerste vanwege het algemeen belang van een veilige sportomgeving en ten tweede vanwege de Nederlandse wetgeving die in bepaalde gevallen de VCP en het bestuur verplicht de vertrouwelijkheid te doorbreken.


Wat doet een vertrouwenscontactpersoon

Een vertrouwenscontactpersoon biedt een luisterend oor voor leden die te maken hebben met ongewenst gedrag en hier met iemand over willen spreken en kan informatie geven over eventuele vervolgstappen. Een ieder kan een beroep doen op de VCP voor vragen, vermoedens, meldingen, klachten en aangifte met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag. De VCP is hiervoor het eerste aanspreekpunt binnen de vereniging. De betrokkene moet in de eerste plaats in vertrouwen een verhaal kwijt kunnen en worden opgevangen in verband met emoties die daarbij spelen. Het zijn onderwerpen die niet makkelijk bespreekbaar zijn. Een vertrouwenscontactpersoon kan doorverwijzen naar opgeleide hulpverleners, bv huisarts, maatschappelijk werk of een vertrouwenspersoon van de sportkoepelorganisatie NOC*NSF

Afdrukken